Barrit Stations Forsamlingshus – “Betlehem”

Barrit Forsamlingshus, Nørløkkevej 1, Barrit Station, 7150 Barrit.

(Billedtekst: Barrit Forsamlingshus ”Betlehem” med gymnaster foran. Gymnastiklederen, stående yderst til venstre, er Rudolf Pedersen, der var graver ved Barrit Kirke 1908-1963. Billedet er fra ca. 1920.)

Barrit Forsamlingshus/”Betlehem” var Barrit Stations forsamlingshus. Det var/er et højt hus med lejlighed til bestyreren ovenpå og en sal til alle møderne, festerne og aktiviteterne nedenunder.

Bestyreren havde normalt et andet job ved siden af – eller konen udførte arbejdet i forbindelse med forsamlingshusets drift. Således var vognmændene, Svendsen, Therkelsen og Gosvig og smeden Peter Jensen bestyrere en overgang. Også Knud ”Post”, der manglede en hånd og havde jernklo, var bestyrer i en periode og boede i lejligheden.

Barrit Forsamlingshus’/”Betlehems” historie:

Ca. 1900-1958: Barrit Forsamlingshus blev oprettet som aktieselskab og bygningen blev opført omkring 1900. Forsamlingshuset blev nedlagt og bygningen solgt til privat beboelse i 1958.

Forsamlingshusets navn: Man kunne tro, at forsamlingshus tidligere havde været missionshus. Mange missionshuse hedder ”Betlehem”; men det var ikke tilfældet: Initiativtagerne oplevede, at de gik rundt og ”betlede”/tig-gede for at få folk til at bakke op og købe aktier. Bemærkningen: At det var et ”betle-hjem”, kom til at hænge ved – omskrevet til ”Betlehem”.

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Samlingssteder. Bogmærk permalinket.